A gumiabroncs DOT szám jelöléséről

A HTA, a magyar gumiabroncs gyártók szakvéleménye


A DOT szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét is mutatja. A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli.

Mégis mi a gond a nem az adott évben gyártott gumiabroncsokkal?

A gumiabroncs nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási eszköz: szakszerű tárolás esetén a nem használt abroncs 5 évig mindenképpen újnak tekinthető, azaz felszerelhető.

A gyártási folyamat során a gumiabroncsba olyan adalékanyagok kerülnek, amelyek megakadályozzák a minőségromlást, az elöregedést és a futóteljesítmény romlását. Ezek az adalékanyagok biztosítják, hogy az abroncs tulajdonságai élethosszig megmaradjanak. A HTA szakértői szerint a gyártás után 5 évvel az abroncsok teljesítménye nem romlik, amennyiben azok tárolása szakszerű volt és a felszerelést követő további 5 évig használható.

Ugyanakkor hivatalos, legális vásárlás esetén semmiféle garanciális hátrány nem érheti a fogyasztót, mert a garancia a vásárlás napjától érvényes, nem a gumiabroncs gyártási idejétől.

Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami szabályozná, hogy mikor kell a gumiabroncsokat véglegesen lecserélni, de a HTA szakembereinek véleménye szerint 10 évnél idősebb - akár még nem használt - abroncsokat semmilyen körülmények között ne vásároljunk meg, és ne is használjunk már!

Magyarországon hét gumiabroncsgyártó képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel: Apollo-Vredestein, Bridgestone, Continental, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli, egyben ők képezik a HTA (Magyar Gumiabroncs Szövetség) tagságát, és első számú vezetői alkotják a szervezet elnökségét.

 

A 3 ÉVES ABRONCS NEM ÖREG ABRONCS !

A MICHELIN gyár publikációja alapján


Az ETRTO előírásainak megfelelően gyártott abroncs hosszú élettartamra készül, úgy, hogy ellenálljon a gumi természetes öregedésének.

A Michelin abroncsok szintén az ETRTO előírásoknak megfelelően készülnek!

Az abroncsok élettartamára vonatkozóan általános ETRTO előírás létezik, ezért a Michelin kiadott egy részletesebb ajánlást, amelyet vizsgálatok is igazolnak.


Az abroncs öregedés során annak tulajdonságait vizsgáló tesztek

Az abroncsgyártók kutatás-fejlesztő központjaikban rendszeresen vizsgálják az abroncs életkorának változásával azok tulajdonságainak változását. Speciális teszteken mérik hogyan viselkedik az abroncs nedves vagy száraz úton, fékezéskor, és vízre való felfutás esetében.


Az elvégzett
vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy nincs a teljesítmények között különbség,

ha új abroncsot és nem használt egy, két vagy három éves abroncsot hasonlítunk össze, amennyiben azok előírásszerően voltak tárolva. 


Egyébként, ezt az ajánlást kiadta a JATMA (Japán Autógumi Gyártók Szövetsége) is és azt az összes autógyártó elfogadta. Amerikában, a Michelin, a Continental és a Bridgestone közösen adta ki ugyanezt az ajánlást. Európában pedig a Bridgestone adott ki a Michelin-ével megegyező ajánlást.


A Michelin ajánlását az abroncs élettartammal kapcsolatban itt tekintheti meg.

 

 

 

 

 

Szervizeink - nyitvatartás

ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

Budapest XIV. Mexikói út 18.

Tel: 06-1 / 4 600 500
Mobil: 06-30 / 40 69 800
info@goodgumi.hu
Nyitvatartás
Hétfő – Péntek: 8:00-17:00 
Részletek...

 

Budapest XI. Budaörsi út 37.

Tel: 06-1 / 784 15 16
budaorsi@goodgumi.hu
Nyitvatartás
Hétfő – Péntek: 8:00-17:00
Részletek...


Budapest II. Pusztaszeri út 15.

Tel: 06-1 / 32 57 193
Mobil: 06-30 / 63 90 835
pusztaszeri@goodgumi.hu
Nyitvatartás
Hétfő – Péntek: 8:00-17:00
Részletek...